Fat Shaming

Vissa tycks tro att fat shaming är en bra sak, precis som om skam skulle fungera som någon slags uppmuntran till förändring. Skam gör dig inte starkare, de hjälper dig inte att växa eller till att bli mer frisk för den delen.  Skam fångar in dig i en dålig känsla och håller fast dig där.

oatmeal

Att vara emot fat-shaming innebär att du vill att  alla människor själva ska få bestämma över sina egna kroppar. PUNKT!

Du respekteras helt enkelt andras människors beslut oavsett om det handlar om ifall de vill gå ner i vikt eller om de väljer att vara nöjda med sina tjocka kroppar, om vill färga håret grönt, raka sig under armarna eller inte,  tatuera sig i ansiktet eller vad det än må vara. För andras kroppar är faktiskt inte din business  Du behöver inte döma eller offentligt kommentera eller dissa dem.

pet

Youtube-klippet ovan är ännu ett bra exempel på offentlig Fat Shaming, där man pekar ut och lyfter fram ett komplex som många tjocka kvinnor har och ger en ”lösning” och på det sättet säger att det är oacceptabelt och fel att ha tjocka och fladdriga överarmar.  Det skapar en överdriven skam och ett onödigt fokus på kvinnors överarmar som får många kvinnor att i sommarvärmen inte våga visa överarmarna.

YouTube Preview Image

Något jag själv har haft/ har svårt för i olika sammanhang. Ni som har följt min blogg ett tag vet att jag ofta övar på att visa överarmarna och det går bättre och bättre. Varför gör jag det? För att jag inte vill vara slav under mina egna knäppa tankar och idéer som har rotat sig fast i mitt huvud under många år. Jag vill vara fri att göra precis vad jag vill och ha på mig vad jag vill utan att må dåligt eller känna oro och det är precis sådana känslor som Fat-Shaming skapar.

Har ni några dumma issues som ni behöver jobba med och på vilket sätt ska ni gå tillväga?

Kram och pepp!

/Thina

Posted on by Thina in The way I see it and tagged , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Fat Shaming

 1. Vissa tycks tro att fat shaming är en bra sak, precis som om skam skulle fungera som någon slags uppmuntran till förändring. Skam gör dig inte starkare, de hjälper dig inte att växa eller till att bli mer frisk för den delen. Skam fångar in dig i en dålig känsla och håller fast dig där.

 2. LillaTanten says:

  Jag har gjort en GastricBypassoperation, inte för att bli smalare=snyggare utan främst av hälsoskäl. Det har inneburit massor av löst hängskinn på min kropp och det är som det är, jag kan leva med det…men hänget under överarmarna (VÄGRAR kalla det g***häng!!). Det är fruktansvärt. fult. Fast det är ju så jag ser ut, det är en del av mig och jag ska jobba på att inte fundera på om någon tittar. Jag är ju van vid att folk tittar. På mig när jag var sjukligt överviktig. På mig när jag gått ned och plötsligt räknades (smal=snygg=tittvänlig). Så det ska nog gå bra det här med *med huvudet högt*

 3. Tiio says:

  Jag har bara precis hittat till din blogg men jag älskar vad jag ser! Jag har jätte problem med min kropp… mest min syn på min kropp. Jag är endå vad man kallar smal. Har ju endå st 36. Men det går inte en dag utan att jag klämmer på mig själv och tänker tjock. Det är min sjukdom som jag jobbar på att bli frisk ifrån! Jag blir jätte pepp av din blogg fortsätt så!!

  • Thina says:

   Tilo, ingenting värmer mitt hjärta som när jag kan inspirera andra människor. Det spelar egentligen igen roll vilken storlek man har, känslorna sitter i huvudet.Att vilja må bättre och börja ifrågasätta varför man känner sådär är det första steget mot att må mycket bättre. Vi förtjänar allihop att inte förakta och må dåligt i vårt eget skinn. Jag hoppas och tror på dig! Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA-bild

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>