Abercrombie and Fitch!

Abercrombie and

Det amerikanska klädmärket Abercrombie and Fitch riktar sig till ungdomar och har nyligen fått massiv kritik för att de endast har kläder upp till storlek L. Bland annat har de blivit ifrågasatta av Robin Lewis som är retail industry analyst och medförfattare till boken The New Rules of Retail. Abercrombie and Fitch VD Mike Jeffries har i en intervju i Business Insider nyligen uttryck sina åsikter angående kritiken.

“Abercrombie is only interested in people with washboard stomachs who look like they’re about to jump on a surfboard”

“In every school there are the cool and popular kids, and then there are the not-so-cool kids. Candidly, we go after the cool kids,” .

“We go after the attractive all-American kid with a great attitude and a lot of friends. A lot of people don’t belong [in our clothes], and they can’t belong.”

“I don’t want our core customers to see people who aren’t as hot as them wearing our clothing.”

body shop

 

I Sverige är det här en icke-diskussion. Här är det ingen som höjer på ögonbrynen om företag endast har kläder upp till storlek L, det är faktiskt mer regel än undantag och absolut inget som ifrågasätts av media. Här får privatpersoner göra jobbet.

Det tycks onekligen bo en liten mini-hitler i Mike Jeffries och jag kan inte låta bli att störa mig på hans mobbarattityd då han förutsätter att tjocka människor inte kan vara varken coola, populära eller attraktiva. Jag känner massa tjocka människor som är ”all that and some”. Dessutom väljer de bort tjejer i större storlekar då de har både Xl XXL för männen, vilket bara tydliggör att kroppen framför allt är en kvinnofråga, vilket helt enkelt känns typiskt.  Abercrombie and Fitch slår mynt av den osäkerhet som uppstår av den inpräntade kulturella synen på skönhet vilket 2013 känns väldigt för förlegat, i alla fall i mina ögon. Jag hoppas verkligen att många väljer bort dem efter hans uttalande.

 

fat acceptance

 

Man kan tycka att det är konstigt att Abercrombie and Fitch har valt att exkludera två tredjedelar av den amerikanska befolkningen. Det vill säga de som har storlek US14 och uppåt. Det är absolut ett sätt att marknadsföra sig, men jag undrar hur företaget tänkte när de lät Mike Jeffries göra ett uttalande av den här sorten.  Jag skulle tro att PR-avdelningen svettas floder just nu. Men man kan ju också se det som att Abercrombie and Fitch åtminstone står för att de inte vill sälja kläder till tjockisar, de har inte en PK-tjockis-ruta dit de skickar iväg människor som de egentligen inte vill ha som kunder, som de inte lägger någon energi på eller bryr sig om. Men jag kan adrig acceptera attityden! Dessutom sänder det ett hemskt budskap till alla ungdomar som faktiskt inte kan handla i deras butiker. Ni duger inte!

 

size awesome

Både Mike Jeffries och företaget i stort verkar faktiskt vara riktiga praktsvin på fler än ett sätt. Personalen som arbetar i butikerna förväntas gå halvnakna hela dagarna där vita anställda får arbeta synliga medan människor av annan härkomst inte är fullt lika synliga i butikerna. Personal anställs framför allt på grund av sina  utseende och kroppar. 2009 vann Riam Dean, en brittisk student född utan vänster underarm £ 9000 från företaget efter att hon tvingats att bara arbeta på lagret då de inte ville hon inte skulle ses av deras kunder. Hon dög inte att visas upp i butiken. Förra året visade det sig att anställda på kedjans butik i Milano tvingades utföra militärliknande träningspass för att bibehålla sina tonade kroppar. För mig säger det allt!

Till Abercrombie and Fitch säger jag helt enkelt FUCK YOU, vi vill inte ha eran dåliga attityd och er skeva kroppssyn där vissa kroppar är bättre än andra. Vi är faktiskt mer än en storlekslapp bak på era kläder, vi är människor och individer som förtjänar att behandlas med respekt, en respekt ni inte besitter. Därför önskar jag vänligen att ert företag går i konkurs och att amerikanarna och resten av världen helt enkelt bojkottar er.

/Thina

 

Posted on by Thina in The way I see it and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Abercrombie and Fitch!

 1. Linnéa says:

  Alla butiker har ju en riktning, alla butiker har en tanke med vilka de vill nå ut till och så länge det görs på en snyggt sätt är jag helt med på att butiker kan rikta sig mot surfande ungdomar. MEN, då ska alla ungdomar inkluderas, alla ungdomar ska kunna tillhöra kategorin ”ungdomar som surfar”, det är inte okej att uttala sig som VDn har gjort, vi ser alla olika ut, and I like being different from my neighbour!

  • Thina says:

   Men precis, det är helt okej att rikta in sig på olika målgrupper men han gjorde det på ett otroligt maginaliserande sätt.

 2. FAT RAGE! Hoppas verkligen att de konkar. Good riddens.

 3. Cookie says:

  Så fruktansvärt jävla osympatiskt företag, man tror knappt att det är sant. Ska aldrig ens köpa ett par sockor där!!

 4. Prudie says:

  Du har rätt Thina!
  Jag tror också att marknadsföringsavdelningen svettades floder först men jag tror också att de applåderade efteråt. Mike Jeffrie lyckades väcka uppmärksamhet i ett land där man säljer allt, till och med sin själ för bättre försäljningssiffror. Med tanken på att Zara inte öppnar butiker i USA på grund av storlekarna (XXL) inte finns i deras utbud… är deras inriktning rätt så snävt. Beverly Hills skådisar och Malibus surfare är långt ifrån verkligheten i LA. Det är bra med kritik! Även om från privata personer… ;-) Framförallt är det viktigt att lära våra ungar att se kritiskt på jeans med inbyggd anticellulit lotion som kostar 900 kr. och säljs på JC. eller solbrända, påkostade reklamer med Beyoncé!

  • Thina says:

   Men seriöst finns det verkligen jeans men inbyggd anti-celluitlotion på JC??? Det var det bisarraste jag hört på länge. Jag har skitdålig koll på jeans och braller överlag då det inte riktigt är min kopp the.

 5. Ibland tänker jag på det där med att kvinnor i reklam ofta återger som passiva objekt och män som handlade subjekt. Objekt är till för att betittas och bli bedömda. Handling sker inom objektets normala handlingsutrymme (puta med läpparna, skeva med benen, vara smal, gunga, suga på tummen, en tumme innanför troskanten sådär lite söttsexigt busigt etc) medan subjektet tar för sig och agerar.

  Ett objekt tar inte plats, ett objekt tiger i församlingen, finns inte, äter inte, bajsar inte (det finns kvinnor som hävdar att de ”oxiderar” eller att de inte producerar avföring- det är ju trots allt matrester….)

  En fet kvinna kan inte bara objekt i meningen att hon blir till ett erotiskt villebråd. Hon blir paria, ju fetare hon blir desto mer osynlig blir hon- fast hon som kvinna ändå skulle vara osynlig i sin roll som objekt…eller osynlig är hon ju inte, men hon skulle vara tyst och vacker i alla fall.

  Det är därför din blogg blir så viktig. Vi överviktiga kvinnor vill ju naturligtvis inte bli objektifierade, vi vill bli handlade subjekt. Vi vill synas, höras, märkas, ha fel, ha rätt, få existera och handla såsom vi önskar.

  En fet kvinnas kamp är alla kvinnors kamp för jämlikhet och rättvisa, när den feta kvinnan ses som normal och som subjekt i sin egen normalitet är det ett tecken på att dels kvinnorollen förändrats och att världen blivit lite mer jämlik.

 6. Heidi says:

  Jag håller helt med, har länge reagerat på deras koncept och storlekar. Flickor och pojkar som utvecklar olika ätbeteende störningar för deras förbannade syn på idealet. Nu kryper det längre ner i åldrarna med småsyskonet Hollister som lanserade Sverige med otroligt stor genomslagskraft. Jag har gillat deras kläder men alltid ogillat deras människosyn.

 7. Men jag kan adrig acceptera attityden! Dessutom sänder det ett hemskt budskap till alla ungdomar som faktiskt inte kan handla i deras butiker.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA-bild

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>