Läsarfråga Beyond Sizes

 

Jag har två frågor som jag funderat lite på.
Jag är en tjej på 20 år och 135 kilo, väldigt osäker i mig själv och jätterädd för att prata med killar ifall de skulle tycka jag är konstig, vidrig, you name it på grund av min vikt. Har du några tips för självkänslan?

Sen undrar jag vad din dotter anser om din storlek? Jag vill själv ha barn en dag, har hennes kompisar sagt någonting någon gång och i sånna fall hur reagerade/hanterade ni det? Och hur pratar ni vikt/utseende/självkänsla hemma hos er?

Jag kommer från en väldigt vikt-fixerad släkt vilket är en stor del, om inte hela delen, till min dåliga självkänsla. Fått höra allt från att jag måste banta för att kunna få en pojkvän till att jag sett ut som en stoppad korv i favoritbyxorna jag hade när jag var liten. Ingen i min släkt är super-smal heller, så det är ju egentligen bullshit men man blir osäker ändå.

Älskar din blogg, fått jättemycket klädestips! /E

Svar: E, först vill jag ge dig en stor kram. Du är värd att älskas och det finns killar där ute som skulle tycka jättemycket om att umgås, prata med och ha en relation med dig. Det är rent jävla skitsnack (pardon my french) att du inte skulle kunna få en pojkvän för att du är tjock. Jag blir så otroligt irriterad över människor som försöker sätta sig över och kränka andra på grund av deras storlek. Argast blir jag när det är släkt och familj som gör det.För att vara ärlig så finns det inget kärleksfullt eller omtänksamt med att uttrycka sig på de sättet. Varför skulle ditt värde och din chans att hitta kärleken vara avhängig av hur mycket vågen visar? Du är mer än din storlek, du är en person med tankar, känslor åsikter och intressen som är intressanta precis som andras. Det är inte konstigt att sådana yttranden har effekt på din självkänsla. Jag är ledsen att de utsatt dig för det. Det bidrar inte till att få någon att gå ner i vikt, snarare får det en att ogilla sig själv mer. Det tycker jag att du kan säga till dem också.

 

if you never try

 

Jag känner massvis av tjocka tjejer som har pojk/flickvänner och lever i bra relationer med människor som älskar och respekterar dem. Dessutom känner jag flera tjocka tjejer som inte lever i relationer och har rolig spännande sex med killar/tjejer som de gillar och som gillar dem.

Att både prata och flirta med killar blir självklart enklare ju mer vän du är med dig själv och din kropp och ju bättre du tycker om dig själv. Det finns så mycket som du går miste om ifall du inte vågar ge dig ut och prova. Varför skulle du vara mindre intressant än någon annan?

Jag har nog alltid flirtats med killar även på den tiden jag led av ett gediget självförakt. Nu har jag levt i samma relation i snart 14 år så jag är rejält ringrostig när det kommer till att flirta seriöst. Dock har jag alltid varit en “flirtis” både som tjockare och smalare, min storlek har egentligen inte hindrat mig. Jag såg det som en prova-på-lek, you win some, you loose some helt enkelt. Den som inte ville prata med mig för att jag var tjock kunde dra åt helvete och den inställningen har jag alltid haft. Det enda som skiljer sig åt nu från förr i tiden var att jag på den tiden hade förstått i fall någon tyckte jag var äcklig eller vidrig då jag inte tyckte så mycket om mig själv. Men jag hade fortfarande tyckt att de var idioter.  Idag tycker att de ska vara glada om de får chansen att prata med mig.

 

sounds fat?

 

Världen ser helt klart annorlunda ut från när jag för många år sedan jag träffade olika killar. Nu finns internet som jag tycker verkar vara ett förträffligt sätt att träffa killar på. Där kan en från början visa bilder på sig själv och på så sätt undvika att bli raggad på av killar som absolut inte kan tänka sig en tjockis. Å det finns killar som kommer gilla dig! Jag gillar tanken på att man kan lära känna varandra lite innan man ses, på krogen är det svårare att diskutera djupare saker. Självklart får man inte glömma att det finns killar som bara vill ligga och killar som inte är särskilt trevliga också, men det är inget som bara tjocka tjejer får erfara, det gäller dejting överlag. Sen beror det ju sig på vad man själv är ute efter. Vill du lära dig umgås mer med det andra könet så kan du ju se det som en övning.

Jag tycker absolut inte att du ska vara rädd för att prata med killar överlag. Om det är något som tycker du är vidrig för att du är tjock så är den personen helt klart en idiot och en sådan person vill du ändå inte prata med.  Sådana människor behöver man inte slösa sin energi på.

 

Size awesome

 

Hur reagerar min dotter, samt hennes vänner angående att jag är tjock?

Min 7-åriga dotter tycker fortfarande att jag är den bästa och finaste i hela världen och det handlar om hela mig, såväl personlighet som storlek och kropp. Hon brukar säga att hon också vill bli sådär mjuk och fin när hon blir stor.

Som alla vet så är barn väldigt ärliga och nyfikna. Det är inte ofta men det händer att ett barn har frågat om jag har en bebis i magen eller varför jag är så tjock. Frågor som inte känns jobbiga för mig. Om de frågar om jag har en bebis i magen säger jag ärligt nej jag är bara tjock. Om de frågar varför jag är tjock så brukar jag förklara och ge exempel på vilka sätt människors utseende kan skilja sig åt. Som exempelvis: Mikael är ljushårig och Johan är mörkhårig, de ser olika ut och det är inget konstigt med det eller hur? Frida är kort och Anna är lång, de ser olika ut och det är inget konstigt med det och ingenting är bättre än det andra eller hur? Jag är tjock och någon annan är smal, vi ser olika ut och det är inget konstigt med det. Det ena är inte bättre än det andra. Än så länge har ingen protesterat.

your body your rules

 

Dock har ju Mini-hopp fått höra att hennes mamma är tjock och att det är fult, vilket såklart har gjort henne lite ledsen. Ingen vill ju höra att ens mamma är ful i andras ögon. Men vi har pratat en del om det hemma och jag har förklarat att det finns människor som inte tycker att tjocka människor är fina, precis som det finns människor som inte tycker om andra saker MEN att jag aldrig blir ledsen över det och att hon inte behöver bli ledsen eller känna att hon måste försvara mig. Om hon vill får hon säga: det får du prata med min mamma om, eller jag kan fråga min mamma om hon kan prata med dig om det.

Jag är nöjd med den jag är och hur jag ser ut. Jag har inga problem med att prata med barn eller deras föräldrar om det skulle bli ett problem. Jag tror faktiskt inte att det kommer att bli ett stort problem om inte jag gör det till ett problem själv. Å blir det de, så kommer jag göra som jag alltid gör. Slå tilbaka verbalt, resonera och förklara och kanske till med kriga med personerna som beter sig på de sättet, ( inte barn då) för jag kommer aldrig att tillåta att någon får varken mig eller ännu värre få min dotter att känna sig mindre värd. Det kommer jag aldrig att gå med på.

Jag hoppas att det här svaren gav dig något att gå på, undrar du över något mer får du mer än gärna maila mig.

Massa kramar från mig /Thina

Alla bilder kommer från min Pinterest som ni kan kolla in här.

 

 

 

Posted on by Thina in Läsarfrågor and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Läsarfråga Beyond Sizes

 1. Madde says:

  Sitter och blir ledsen på bussen. Att de som ska vara ens nära och kära trycker ner och skadar så! Fullständigt vidrigt! Och inte sant någonstans!
  Men ett fantastiskt svar! Du verkar vara en underbar person Thina! ❤

 2. E says:

  Stort tack, Thina, för ett underbart stöttande svar!
  Det är toppen att du vågar vara så öppen och vägrar skämmas, jag jobbar mot det jag också men det är svårt.

  STOR KRAM
  -E

  • Thina says:

   Massa kramar till dig med E och fortsätt jobba med det, det är du vär även om det är skittufft och svårt att bli av med gamla tankemönster så är det all möda värd i slutändan.

 3. R says:

  Har länge tyst läst den här bloggen och fått massor med bra modetips för större storlekar. Stort tack för det! Och ännu större tack för ditt svar på läsarfrågan. Jag har vägt 120+ kilo under stor del av mitt vuxna liv och aldrig haft problem med att träffa partners; bra, kärleksfulla som respekterat mig och uppskattat både min personlighet OCH mitt utseende. Blir så otroligt upprörd över att folk använder ”annars blir du ensam” som argument för att folk ska gå ner i vikt (hela temat för årets Biggest Loser verkar det som). När jag och min fästman skulle skaffa barn så upptäcktes det att jag led av PCO (poly cystiska ovarier). Har man PCO så kan en viktnedgång öka chanserna att kunna få barn så jag började jobba mot att gå ner i vikt med hjälp av ett viktminskningscenter. Jag gick ner 40 kg på 9 månader och blev gravid. Att göra den resan med andra var väldigt nyttig för jag lärde mig att trivs man inte med sig själv så spelar det ingen roll om man är smal eller inte. Många av dem som hade gått ner precis lika mycket som jag vantrivdes fortfarande med sin kropp. Flera i gruppen som var ”normalviktiga” och hade haft som mål att gå ner 5 kilo och inte lyckats kritiserade sig själva till det oändliga. Det var såklart många gratulationer och frågor som ”men känns det inte underbart?” i reaktion på min viktnedgång. Mitt svar var alltid ”jag känner mig faktiskt ganska likadan – TACK OCH LOV!”. Det kunde bli riktigt pinsam stämning när någon sa ”åh vad smal du blivit, fint!” och jag svarade ”fast jag var fin innan också skulle jag påstå”. Jag funderade mycket på vad som var skillnaden mellan mig och de som var så hårda mot sig själva. Det jag läste i ditt svar angående om vad din dotter tycker om din vikt fick mig att äntligen inse vad det är – min mamma beskrev skillnader i utseende precis som du ”vissa ser ut si, vissa ut så, alla gillar inte allt men det är ok”. Just det här att inse att, precis som du själv inte gillar allt, så kanske det finns dem som inte gillar dig, men det gör ju inget” är så otrolig bra grej. Nu när jag identifierat detta viktiga budskap ska jag verkligen se till att vidarbefordra detta till min dotter. Tack igen! Och jag hoppas att läsaren E också tar till sig detta budskap!

 4. Charnette says:

  Jättefint svar, Thina. Jag blev så ledsen när jag läste att hennes familj och släkt kallat henne en uppstoppad korv. Hur kan man säga något sådant till ett barn? Förstår man inte att man tar till sig det och blir ledsen och att det sedan dröjer sig kvar? Hur kan man ens tycka att barnet är tjockt och fult – alla barn är fina som de är.

  När jag var liten frågade jag nyfiket min faster, som alltid varit väldigt stor, varför hon var så tjock. Hon tog inte illa upp, däremot blev min kusin – hennes dotter – väldigt arg på mig och skrek på mig så jag inte vågade öppna käften igen. För mig var det inte en förolämpning utan jag var bara nyfiken på varför hon såg annorlunda ut än de andra i familjen.

  Barn tänker inte tjock=ful, såvida det inte är det vi lär dem! Dags att lära dem att det är insidan som räknas och utsidan bestämmer vi själva hur den ska se ut. Stor kram till dig, Thina och till dig, E!

 5. Sara says:

  Å, kära E, jag känner igen mig i dig… Jag är nu 33 år och min självkänsla har hunnit ikapp mig tackolov! När jag var 20 fanns det överhuvudtaget ingen fat acceptance rörelse, och ingen som kunde stötta mig, minst av allt min familj. Träffade min sambo vid 22 och då började sakta men säkert min självbild att förändras, för att sedan ta stooora kliv när jag upptäckte den härliga bloggvärlden där man får dela sina erfarenheter o regelbundna ego-booster. Nu väntar jag mitt första barn med ovan nämnda sambo och älskar min stora, putande mage! <3 Klart, allt är ju inte frid o fröjd, det finns många hinder och prövningar och skäl att gå ned i vikt – men inget – INGET – har med min självkänsla och mitt egenvärde att göra! Och tack till dig Thina som hållit ut i fem år och gett mig o många andra så mycket! Nu blir jag litet rörd så jag slutar innan vattenverken går igång… :) Kram på er!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA-bild

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>