Magiska kroppar

Man skulle kunna se våra barn som en förlängning av våra värderingar och vår känsla av tillhörighet. Vi lär våra barn hur de ska respektera och tycka om både sig själv och omvärlden och barn gör som vi alla vet inte som vi säger utan som vi gör. Enligt en avhandling från Uppsala Universitet ville var femte sjuårig flicka 2010 bli smalare och  redan i elvaårsåldern började några av dem banta för att gå ner i vikt. På gymnasiet bantade 4 av 10 tjejer.

Kroppsångest är helt enkelt något som infinner sig tidigt framför allt hos flickor. Carolina Lundes har också gjort en avhandling om detta. 2009 studerade hon 1 000 barn mellan 10 och 14 år. Bland de tioåriga flickorna var 20 procent missnöjda med sitt utseende. Tre år senare fördubblades siffran till 40 procent. Hos pojkarna var motsvarande siffror 15  och 20 procent.

Marie C. fotograferade och intervjuade flickor i åldrarna fyra och åtta år frågade istället vad de tyckte om med sina kroppar. Svaren hon fick av dessa flickor känns som en visdom många av oss har glömt bort, eller i alla fall som vi behöver bli påminda om oftare.

jeniah

“I like my body. I like my eyes because they help me see different things. I also like my hands because they help me write different things. I also like my feet because they help me walk and have fun. My name is Jeniah and I’m 8-years-old!” - 8-year-old Jeniah

Sofia

“I like my body because it’s magic.” - 5-year-old Sofia (aka Lola)

Bayan

“I like that I can move with it. I like that eyelashes are long. I like that my skin is half white and half brown. I like that my hair can shake.” – 6-year-old Bayan

Vi tycks ta alla fantastiska saker våra kroppar kan göra för givet och istället fokusera på saker som inte tycker om på våra kroppar. Som för fladdriga överarmar eller ifall magen har stretch marks eller om låren har förmycket celluliter. Det gnälls över rynkiga ansikten och för många gråa hår. Kanske borde fler stanna upp och tänka vad de tycker om med sina kroppar lite oftare istället för att gå genom livet och förbanna det de inte tycker om.

Jag börjar: 

Jag tycker om att min kropp kan dansa så glatt, att den är mjuk och härlig och jag uppskattar alla ljud mina stämband gör så att jag kan sjunga och prata.

Jag tycker om mina ben som burit mig till många spännande platser i livet.

Jag älskar mina lillfingrar för de har en böj på översta leden precis som min pappas och hans mammas och nu också min dotters, det känns fint. Som ett hemligt tecken att vi hör ihop.  Jag skulle kunna fortsätta väldigt länge, men framför allt tycker jag precis som femåriga Sofia att min kropp är magisk, för den har genom att bara visat sig på bild påverkat andra och fått dem att känna och tänka, ibland  bättre tankar om sig själva och för mig känns det som magi när jag tänker på det.

Kärlek och respekt till er alla där ute.

/Thina

 

Posted on by Thina in The way I see it and tagged , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Magiska kroppar

 1. Michis says:

  Åh vad roligt!
  Jag älskar min lilltå som är insvängd och knappt syns, för min Pappa (som dog för tre år sedan) brukade ofta leka med dem när jag var liten och det är ett fint minne som jag påminns av när jag tittar på mina fötter. Sen älskar jag mina unika öron som ser ut som att det är bett i dem / att det är en bit avtuggad på båda två. Har inte sett någon som har så! Sen älskar jag mina tuttar för de är så himla mysiga och klämma på. Liksom inbyggda stressbollar! Och jag tycker om min stora rumpa! Sen tycker jag om mina ”manshänder” för de är min pappas. Och mina skrattrynkor vid ögonen. Jag tycker mina tigerränder på höfterna är grymma och sen är jag stolt över alla mina ärr från diverse olyckor genom uppväxten. Mycket lek och skoj representerar dem, men även sånt som gjort ont, tex när jag blev biten av en gädda! Jag gillar även mina breda höftben! Jag är också tacksam för min bra syn =) och att jag kunde föda en unge. Liksom att det gick. Sen älskar jag verkligen hur stark jag är. Jag är en he-woman!

 2. peachbeast says:

  Mycket klokt!

  Jag gillar att jag är lång och kan nå saker högt upp och se ovanför de flesta i en folkmassa. Jag gillar hur mycket jag kan skratta och hur det låter när jag skrattar. Jag gillar att jag är rätt så stark så att jag kan kasta upp mina barn i luften och bära på dem när de är ledsna. Jag gillar min hjärna och att den kan tänka ut så många olika saker.

  Ja listan med bra saker kan faktiskt göras väldigt lång :-)

 3. Pingback: I like my body because it’s magic… | Superficial Ragdoll

 4. Barn hör vad vi säger, vi har ett ansvar, vill vi som haft anorexia problem att våra barn ska få detsamma? Vill vi att våra barn ska älska sina kroppar eller söka felen på dem? Vi vill självfallet att de ska älska sig själva, vi vill självfallet att de ska ha ett välmående liv. Men så vet jag nu vissa som genast tänker, jag ska lära mina barn att äta rätt, så de alltid kan älska sina kroppar.

 5. Människor som tyckte att de gjorde det jäävligt bra som slog håll på kroppsidealet en gång för alla, genom den här bilden! Men snälla ni, kroppsideal är alltid fel. Varför? För att hur vi än kämpar och förändrar våra kroppar kommer vi aldrig bli nöjda då idealet är omöjligt att uppnå och ständigt i förändring. Det är i princip lika svårt att bli så smal som tjejerna på översta raden som det är att få Marilyns mått (90, 60, 90).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA-bild

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>