SNEAKY FETTFOBI

Vi är så vana att mötas av åsikter och budskap som befäster att tjock=dålig att många av oss sällan reagerar. För mig är det viktigt att uppmärksamma, sen kan andra människor få bilda sina egna åsikter. Jag tycker att det är viktigt att vi som konsumenter tänker på vad vi blir matade med för budskap.

Exempel 1.ICAs reklam där de gör ett försök att visa reklamens utveckling från 20-talet och framåt. Filmen avslutas med 90-talet där blonda ICA-tjejen viskar fram Icas fisk när du inte vill bli en tjockis. 

YouTube Preview Image

Ja, jag förstår att scenerna är ett överdrivet försök att visa på hur reklamen sett ut från 20-90-talet och att det i klippet visar de tidtypiska budskapen. MEN och här kommer mitt men, det innebär inte att människor är immuna mot budskapen ICA sänder ut. Icas fisk när du inte vill bli en tjockis spär faktiskt på fördomar om att tjocka människor äter ohälsosamt. Att tjocka människor inte kan vara hälsosamma i samma andetag som de faktiskt säger att det är okej att driva med och skratta på tjocka människors bekostnad. Även om det inte var andemeningen i reklamen. Som reklammakare måste man tänka på vilka budskap man sänder ut.

Exempel 2. Bravo Juice där man på baksidan av juicepaketet kan läsa en tecknad serie där budskapet är tydligt det ska tävlas och mätas och stor är alltid det absolut sämsta att vara.

juice

Hur ska vi kunna lära kommande generationer att man inte ska mobbas eller se ner på andra människor när använder normbrytande kroppar och kroppsform som någon slags billig comic relief?

/Thina

Posted on by Thina in The way I see it and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to SNEAKY FETTFOBI

 1. vardagskonst says:

  Jag reagerade också på Ica-reklamen…är så jävla trött på kategoriseringen av
  kroppar…

 2. peachbeast says:

  Har inte sett reklamen mest för att jag inte ser på tv. Skönt att någon reagerar och tar upp problematiken.

 3. Lisa says:

  Drack ett paket bravo för ett tag sen, brukar inte köpa juice och blev helt chockad över just den där serien!

  På fyra rutor lyckas bravo pricka in minst fyra kränkande budskap. Förutom att peka ut den osmidiga vit/röda förpackningen som ”stor” upplever jag att de även flirtar med den vit/röda förpackningen för vispgrädde (=fet=tydligen lat, omoralisk, självisk och ohälsosam) och den gröna förpackningen för mjölk alt. matlagningsgrädde, dvs. mejerivara med lägre fetthalt (mindre fett=bättre person).
  Min reaktion blev: wtf? 2013? uppenbarligen riktat mot barn?!

  Har inte köpt bravo sedan dess och nu hade jag nästan glömt det, kändes bra att läsa om det här dock! Ger mig trygghet i min egen reaktion emot bullshit och lite kött på benen till nästa situation!

  Tack för superblogg!!

 4. Angela says:

  Hej! Jag hade inte sett någon av dessa men det är ju förskräckligt. Speciellt ICA-reklamen, men jag reagerade också på att den även känns sexistisk i och med det där ”när du vill vara en god hustru”. Men som du säger, det var ju så förr. Men det sistnämnda, 90-talet, var ju hemskt. Aja.. ICA körde ju nyligen med den där kinesiska kräftskivan också väl? Eller var det någon annan? Rasistiskt, haha. Så man förväntar sig inte mycket.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA-bild

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>