Mulliga Molly & Smala Sara

TeaterpjäsFoto: Musikcentrum Väst

På musikens hus i Majorna kommer i helgen barnföreställningen ” I förortsskogen” visas. Det är en barnföreställning som riktar sig till barn mellan 6-10 år. Där kan vi få följa karaktärerna Reine Råtta, Happy Harry och Benny Bisam tillsammans med  Smala Sara och Mulliga Molly.

Lägger ni märke till något med namnen? Tjejernas namn syftar på deras utseende vilket inte killarnas namn gör. Det gör mig jäkligt trött.

Jag är verkligen för kultur i alla dess former men det känns onödigt att kategorisera och stereotypisera kroppar via teater också. I fantasins och teaterns värld kan väl i alla fall barnen få vara fria från kroppshets. Där vore det fint om alla kunde värderas utan att vi ska blanda in kroppars form. Barn i den åldern är redan otroligt medvetna om hur en ”bra kropp” ska se ut, hur en flicka bör se ut för att vara ”söt” osv. Behöver vi befästa eller fördjupa dessa stereotyper tycker ni?

Det är viktigt att tänka på vad vi och med vi menar jag vuxenvärlden, (det vill säga föräldrar, lärare, förebilder osv) sänder ut för signaler till barnen.  Vill vi fostra ännu en ätstörd generation eller vill vi tillsammans försöka skapa en bättre värld för de som inte redan har fångats i den kroppsliga striden? Låt mer än gärna alla kroppar få synas, men låt då också alla kroppar få synas på samma sätt.

/Thina

Posted on by Thina in Check this out and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Mulliga Molly & Smala Sara

  1. Therese says:

    Rent generellt kan jag hålla med om att det är irriterande med utseendefixering och hur tidigt det planteras i våra små, men just när det gäller teaterkaraktärerna som du hänvisar till så blir jag lika upprörd som du för jag tycker inte att namnen i sig innehåller någon form av värdering eller negativ klang. Ok att det är lite onödigt att ge tjejerna namn som hänvisar till deras utseenden och killarna namn efter djuren de spelar i pjäsen (?). Jag har inte sett teatern, men är det så att Mulliga Molly och Smala Sara framställs som olika fina? Om inte så ser jag inte problemet med just dessa beskrivningar av dem. Fakta är ju att vi ser olika ut, har olika kroppsformer och storlekar, men det viktiga är att det inte ska läggas några negativa värderingar i det. Jag umgås en del med människor från andra länder och en av mina afrikanska vänner brukar skratta åt oss svenskar som så lätt blir förolämpade över att bli beskrivna med vårt utseende. Hon menar att ”man är den man är och det är väl inget att skämmas för”. Det ligger mycket i det. Första gången jag träffade henne ropade hon: ”hey, fat woman, can I ask you someting?” och jag vände mig till henne för att svara nåt dräpande tills jag såg på hennes ansikte att hon inte var elak. Hon ropade efter mig som jag kan ropa efter någon jag inte känner ”Du i gröna jackan, du tappade..”. Kulturkrock så det sjöng om det, men vi blev vänner ändå :-) .

    • Thina says:

      Jag förstår vad du menar. Det jag framförallt stör mig på att kroppen framställs som någotför de kvinnliga rollfigurerna. Varför ska kvinnor/kvinnliga roller defineras och kategoriseras utifrån våra kroppsformer när det inte tycks gälla männen? Alla människor ser olika ut och jag tycker om det. Hur trist vore det inte om alla vore kloner. Å jag håller absolut med dig om att exempelvis många Afrikaner har ett mycket skönare förhållande till kroppar rent allmänt än vad vi har. Vi borde snarare ta efter Afrikaner än Amerikaner. Jag tror att vår ”känslighet” har mycket att göra med hur normbrytande kroppar framställs i media. ”Den andra kroppen” syns sällan i media förutom i avskräckande exempel vilket skapar känslor av skam.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA-bild

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>