Tjocka barn undanbedes

Ibland nås jag av nyheter som får min hud att knottra sig av ilska, som får mig att undra vad det är för värld vi lever i. Nyheter får mig att förlora lite av min tro på mänskligheten.

Det är precis sådana känslor som  Cheryl väcker hos mig. Cheryl är en random amerikansk kvinna som ringde in till ett radioprogram inför Halloween för att berätta om sin eminenta plan inför det kommande Halloweenfirandet. I USA är Halloween oerhört stort och alla barn går runt i grannskapet, busar och får godis. Men om du är ett barn och dessutom tjock och  råkar ha oturen att knacka på Cheryls dörr får du istället med dig en lapp hem till dina föräldrar. Förr Cheryl tycker inte att föräldrar till tjocka barn bör skicka ut dem med sina vänner för att få gratis godis.

Fat shame

Jag undrar verkligen vad Cheryl hade tänkt sig att effekten av detta brev skulle bli?

Skulle föräldrarna tacka, eller helt plötsligt få en slags insikt om att deras barn är tjocka. Kanske skulle föräldrarna tacksamt tänka men oj vad fel vi gör som låter vårt tjocka barn vara tillsammans med sina vänner och göra saker som alla andra barn får göra. Hur hade Cheryl tänkt att föräldrarna borde agerat istället? Skulle de säga till sina barn att de är för tjocka för att följa med de andra barnen ut och ha roligt? Någon kan ju faktiskt misstycka, dessutom är ni för tjocka.

Helt ärligt vad vet Cheryl om hur mycket godis barnen faktiskt får äta när de kom hem? Jag har inte egna erfarenhet av att ha ett barn som är tjock, men jag har har svårt att se hur du som förälder ska agera utan att skambelägga barnet i den situationen. Halloween är en sådan stor högtid i USA. Dessutom blir många tjocka barn ändå utsatta för glåpord så de behöver inte få sådant hemma också.

I'm a Problem?

Föreställ er att  knacka på hos någon utklädd och förväntansfull för att sedan se alla  smala vänner få godis i sina små korgar. Medan du istället får ett brev där det står att du är för tjock och att dina föräldrar borde tänkt på de innan de skickade ut dig. Hur vi än vänder och vrider på det så fostrar vi inte barn genom att lära dem känna skam för sig själva och sina kroppar. Skam är en av våra starkaste affekter som påverkar vårt beteende mest och bidrar till psykisk ohälsa i högsta grad. Det här är inte ett konstruktivt sätt att få barn att gå ner i vikt.

Cheryl säger att vi alla har ett gemensamt föräldraansvar och det håller jag med henne om. Men det ansvaret handlar snarare om att värna om alla barn i vår omgivning, att finnas där när något oavsett om det är ditt eller någon annans barn gråter. Våga vara den som säger ifrån om ett barn retar ett annat eller ifall någon slåss. Att kunna svara på frågor och vara en trygg vuxen att vända sig till, inte att förnedra barn på grund av deras utseenden och inte att spela moralens väktare utan att egentligen veta ett skit.  Det tycker i alla fall jag.

/Thina

 

 

Posted on by Thina in The way I see it and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Tjocka barn undanbedes

 1. Ebba says:

  Bra inlägg. Blir så ledsen av den här grejen att föräldrar och andra vuxna i ett barns omgivning nuförtiden verkar förväntas göra tjockare barn medvetna om sin vikt hela tiden, att det skulle vara en bra grej. Om man har ett tjockt barn så ska man alltså tjata på barnet om dess kroppsstorlek och särbehandla det vad gäller mat och träning, annars är man en dålig förälder? Låter som ett väldigt bra recept på att få ett barn att må dåligt att dess föräldrar — som ska vara den trygga punkten i tillvaron — håller på och medvetandegör att barnet är annorlunda (på ett underförstått dåligt sätt). Jag är hemskt glad över att mina föräldrar sällan pratade om min vikt när jag var liten och blir illa berörd av tanken på att det skulle göra dem till dåliga föräldrar.

 2. Madde says:

  Fy. Fan. Så. Vidrigt!
  Vad är det för sjuk mobbning! Fattar inte hon att sånt skulle sätta spår i ett barn
  För alltid??! Va tusan är det som händer? Jag känner så mycket passiv ilska över oupplysta människor som är totalt omedvetna och som endast kan se saker ur sina enormt begränsade synvinklar.

 3. Sofie says:

  Men herregud! Va hemskt!
  Och smala barn kan hon dela ut godis till! Om hon nu ville göra något statement att Halloween är en onyttig högtid, så dela ut frukt till alla barn istället.
  Fy! Jag skulle bli så arg ifall mitt barn kom hem med en sådan lapp.

 4. HUR kan en människa på något sätt tro att hon gör något gott med detta? Den enda utkomsten jag ser av det här är ett barn som far illa.

 5. LenaOe says:

  Så nedrigt beteende av någon som ska kallas vuxen. En del människor har absolut ingen förmåga att se något annat än insidan på den inskränkta bubbla de befinner sig i och är inte öppna för argument och saknar empati. Egentligen är det synd om henne som är så dum, tänk vad hon missar i livet! Det värsta är den förödelse de kan ställa till med när de sårar och kränker. Sår som kanske aldrig läker och i sin tur leder till att den som hånats tar ut det på andra i sin tur… ”Kan man inte säga något snällt så är det bättre att vara tyst” är kloka ord att anamma

 6. KK says:

  Fy fasen vad hemskt, är folk inte koka? Cheryl är säkert med i teapartyrörelsen och inte riktigt klok. Alla barn ska behandlas lika. Herregud vad arg jag blir.

 7. Leesie says:

  som mamma till 2 flickor (3 och 5) som har helt olika kroppsbyggnad trots lika behandling vad gäller mat och motion, så fick detta mig att må riktigt illa, överviktiga barn möter tillräckligt med förakt/elakhet från omgivningen utan att behöva utstå sådan särbehandling. Vet inte riktigt vad jag ska skriva men var tvungen att skriva något, nu ska jag krama ungarna :P

 8. peachbeast says:

  Fy fasiken vilket elakt sätt att tänka på! Varför särbehandla?! Jag håller med om att hon kunde gett alla frukt eller varför inte små leksaker om hon nu ogillar att ge godis till ”tjocka” barn. Tänk vad hemskt att vara den som får en lapp medan ens kompisar får godis. Varför fattar inte denna vuxna människa att det blir mobbing att göra så?!!!!

 9. Fyfan vad vidrigt gjort av henne. Jag hade blivit vansinnig som förälder. Lämnat en lapp som inte avslutats med ”thank you” utan ”fuck you” och låtit ungen slicka igen kuvertet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA-bild

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>