#H&M Riot

H&M PLUS

Jag har följt debatten angående H&Ms plusmodeller med intresse. Framför allt för att det här går hand i hand med  den diskussion jag har drivit de senaste 5 åren och det skönt att den får mer fart och att människor runtomkring också hittar sina röster och börjar protestera.

För ett tag sedan började en bild på en av H&Ms plusmodeller från vårkatalogen florera på twitter och i vissa bloggar. Modellen är uppenbarligen inte är plus size på riktigt, precis som de flesta ”plus-modeller” inte är.

Det finns en rad problem när en modell som ska sälja plus-kläder inte ens har storleken själv. För det första sänder det ut ett budskap om att tjock är ful och inte värd att visas upp. För det andra är det inte särskilt inspirerande för konsumenterna att titta på när man ska köpa kläder.

Jag vill se en modell som ser mer ut som jag själv gör så att jag kan visualiserar hur plagget skulle kunna se ut på mig själv. Jag kräver åtminstone att modellen som visar plagget har den minsta storleken ( L)  i plusutbudet utan att behöva klädnypor i ryggen. Enligt någon förlegad forskning tenderar vi att köpa mer kläder om vi ser dem på smalare modeller, men let me tell you det stämmer inte överens med hur jag eller någon av mina tjocka kompisar resonerar. Vi är intresserade av att se kläder på kroppar som stämmer överens med våra egna eller andra som är plussize.

 

body confidence

 

För att många ”plusmodeller” är i storlek 36-38 så blir vi tvungna att leta andra bilder på människor som på riktigt drar större storlekar och visar outiftbilder på sig själva online . Just för att kunna få ett hum om hur plaggen kommer att sitta på oss. Så fort någon av oss köpt ett plagg brukar vi visa bild på oss själva. Dels för att vi behöver se kroppar som inte är formade efter idealet, men framför allt för att vi ska kunna se hur kläder sitter på riktiga människor, för det ÄR inspirerade. Det är faktiskt ofta då jag klickar hem kläder. Visst är det sorgligt att exempelvis H&M inte kan tillgodose det behovet. Klädutbudet i Sverige behöver jag inte ens ta upp här igen, ni vet precis vad jag står i den frågan då jag mestadels köper mina kläder från England. Varför?

Jo för att Sveriges kedjor sällan tillgodoser mina behov när det kommer till kläder, jag kräver ett större och ett betydligt trendkänsligare utbud. Det känns inte som om Sveriges kedjor är särskilt intresserade av mig som kund. Nyligen var jag inne på H&M i Nordstan där fick jag verkligen leta efter tjockis-rutan och trodde tillslut att de tagit bort den helt. Slutligen hittade jag några plagg gömda bland underkläderna i en liten avskärmad avdelning. Vilket jag ser som ett tydligt bevis på att de egentligen inte är intresserade av oss som kunder och att de själva skäms över utbudet. Vad tror ni?

Hoppa gärna in och läs LaLindas krönika i Veckorevyn som skulle kunna varit skriven av mig igår eller för fem år sedan. Den och ämnet är tyvärr fortfarande lika aktuellt. Men om vi inte fortsätter att kämpa så kommer vi aldrig att få se en förändring. Sisters unite!

All kärlek /Thina

 

Posted on by Thina in Check this out and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to #H&M Riot

  1. La Linda says:

    Tack för länkarna och tack för att även du slår huvudet på spiken och tell it like it is. Kram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA-bild

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>