Barn-App med fokus på plastikkirurgi

Nu när jag har bloggat i fem år är det lätt att få för sig att jag sett allt. Att ingenting kan få mig att förvånas längre. Men tyvärr har jag fel varje gång jag tänker dessa tankar.

Idag läste jag något som fick mig att tappa hakan helt. Denna gången handlade det om en app i form av ett barnspel som släpptes i januari. Spelet heter “Plastic Surgery & Plastic Doctor & Plastic Hospital Office for Barbie Version” där man som spelare ska välja problemområde på en kvinnas kropp och ”hjälpa henne” att fixa till det så att hon kan bli vacker. Ni förstår ju att det här är så fel på så många nivåer att jag faktiskt inte vet var jag ska börja. Det får mig att må illa och undra vad det är spelmakarna vill åstadkomma. Kroppsångest? För i mina ögon är spelet sjukt, riktigt jävla sjukt.

Touch Arcade 1 I spelets beskrivning står det följande “Barbara likes to eat a lot of burgers and chocolates and once she found that she looks ugly. She can’t make it up with situation any additional second. And today plastic surgeon is going to make operation on her body and face in order to return cute Barbara’s look. She is afraid of all of this.

Touch Arcade 2

In our clinic, she can go through a surgery called liposuction that will make her slim and beautiful.”

Touch Arcade 3Photo credit: Touch Arcade

Ni kan ju bara tänka er hur ett sådant här spel kan få alla tjocka småtjejer och osäkra tonårstjejer att känna sig. Budskapet är så otroligt tydligt att INGEN kan missa det. Tjock är ful och misslyckad och smal är vacker och lycklig. Jag behöver inte ens förklara mer, det behövs faktiskt inte.

Min enda tröst är att appen efter påtryckningar av EverydaySexism (som verkar för kvinnors rättigheter) startade en kampanj mot spelet på twitter och mer är 4000 twittrare spred budskapet vidare. Numera är spelet bortplockat från såväl iTunes som från Google Play. Det sorgliga är att spelet hunnit laddas ner mellan 500 000 och 1 miljon gånger innan dess. Vem laddar ner ett sådant spel? VEM?

Jag önskar verkligen att jag hade läst det sista elaka ordet, sett den sista diskriminerande reklamfilmen eller kampanjen, hört det sista tjockis-skämtet. Att jag i fortsättningen endast fick höra positiva historier som kantas av respekt och kärlek till alla människor. Men världen ser inte ut så. Dock slutar jag inte hoppas och tro att vi tillsammans kan höja våra röster till en kör, som en hög jävla protest för disrespekten som många av oss utsätts för. Det är fan nog nu.

Over n Out /Thina

Posted on by Thina in Check this out and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Barn-App med fokus på plastikkirurgi

  1. Karin says:

    Det måste ju vara nåt reklamprojekt eller?? Vem fan kan vara så cynisk? Kan inte vara möjligt. Var är världen på väg?

    • Thina says:

      Jag tänkte också att det kunde vara någon vansinnig PR-kupp men det finns flera andra spel från samma spelmakare som är liknande men inte lika cyniska. Tyvärr tror jag att det är sant.

  2. Äckligt. Sjukt jävla spel. Hur fan kan detta vara okej att ha på en spel-site för barn?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA-bild

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>