Lammily den alternativa Barbie-dockan.

lammily

Tänk att det säljs två Barbiedockor i sekunden! Det känns galet att tänka på.  2013 bloggande jag på ämnet, samtidigt som jag visade bilden på hur Barbie skulle sett ut om hon inte haft ett bmi på 12 och var 180 centimeter lång. Hur hon faktiskt kunde sett ut om hon var gjord efter mänskliga mått.

Mannen bakom den ”alternativa Barbie” heter Nickolay Lamm och är forskare och illustratör.  Han skapade Lammily (som dockan heter) med hjälp av måtten av den genomsnittliga 19-åringa amerikanska kvinnan. Anledningen var att han ville visa att genomsnittet är vackert, samt att låta barn få se en realistiska bild av den typiska människokroppen. Bilden på Lammily spreds som en löpeld och många frågade honom när och var de kunde köpa dockan. Men det fanns tyvärr ingen docka att köpa, hon var endast en 3D-modell.

A side-by-side comparison of Barbie, left, and a model of Lammily. Credit- Nickolay Lamm

Den 5 mars startade Nickolay en crowdfunding för att kunna tillverka Lammily-dockan. Han behöver nu hjälp för att täcka kostnaderna för verktyg, gjutning och för att kunna möta tillverkarens minsta beställningsmängd.

YouTube Preview Image

Personligen hade jag önskat att få se Lammily i många olika storlekar och färger. Kanske kan det bli målet för Nickolay. För det är vad jag tror vi behöver få se. Men framför allt tror jag att vi måste börja sätta fokus på att skönhet inte är särskilt viktig. Att det inte är något som vi måste känna oss tvungna att ägna hela våra liv för att kämpa för att uppnå. Det finns en värld där ute som behöver människor som kämpar för viktigare saker. Våga vara en av dem. Men kan en docka som Lammily vara ett litet steg i rätt riktning eller är hon ännu ett ideal som vi ska jämföras med? Vad tror ni? /Thina

Posted on by Thina in The way I see it and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Lammily den alternativa Barbie-dockan.

 1. Mireille says:

  Det var så mycket lättare förr, när barnen gjorde sina egna dockor av tall- och grannkottar.. Men det är ju inte riktigt sant heller, fördomarna har funnits länge, och att beskriva eller definiera en människa efter hennes yttre. Men barn uppskattar ju det enkla egentligen, bara dom slapp se alla utbud av leksaker.
  Svårt. Men om jag hade haft barn hade jag uppskattat dockor i olika former, som speglar det verkliga samhället. Personligen älskar jag, och har gjort ända sen Barbie, att klä upp och försköna med kläder. Vilket ju i sig inte behöver betyda försköna, själva människan utan helt enkelt leka med färg och form i tyger och mönster. Oavsett storlek, hudfärg, handikapp eller kön.

 2. Jonte says:

  Jag köpte precis två dockor med klistermärkena och två extra uppsättnignar kläder till döttrarna (7 och 11). Har förvägrat dem Barbie och förklarat varför. De kommer bli glada , hoppas de hinner komma för jul.
  Bara det att inga av extrakläderna som finns till är rosa och att man kan klistra på fräknar, celluliter, bristningsmärken, tatueringar och födelsemärken. Jösses att det tog sån tid för en sån här docka att komma till. Hoppas den storsäljer och att det sätter press på Mattel. Men det är väl önsketänkande.

  • Mormor GOA says:

   Hej! Jag har precis köpt 2 Lammily-dockor, men var kan jag få tag på extra kläder eller mönster? Har endast hittat ett mönster på en stickad jumper på internet.

   Visst är dockan fin och min dotter vägrar köpa de andra Barbie, så jag hoppas att både hon o mitt barnbarn blir glada nu, helt övertygad därom.

   Tack på förhand för hjälpen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA-bild

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>